Halvårsmarkören nära... del 2

Detta är del 2 av min halvårskrönika. Läs föregående inlägg före du läser detta.

Mitt liv i Calgary

Jag har mest hängt med mina roomies här i Calgary. Har ett gäng andra vänner med, mest från jobbet. Min föredetta chef var en av mina vänner. Han är 1 år yngre än mig! Han drog till Toronto i början av februari. Så jag kommer springa på honom där. Alltid skönt med en kontakt när man kommer till en ny plats.
  Klubbarna och pubarna har väl besökts rätt ofta. Mycket pengar har spenderats. Alkohol är bara aningen billigare än hemma. Då räknar jag in dricksen. Folk här kör ner till puben och kör hem. Inte direkt en bra vana. Man har egentligen inte så mycket till val. Antingen köra eller taxi. Taxi är dyrt. Sista tåget hem går klockan 1 på vardagar och 2 på helger tror jag. Inte direkt smart av staden att inte ha mer bussar och tåg på nätterna så folk inte köra fulla.
  Jag har som tidigare nämnts bott i ett hus här i Calgary. Någon form av villakvarter är det väl. Nära till universitetet och nära till mitt jobb. Typiskt nordamerikanskt villakvarter till utséendet.


76 Butler Crescent NW - mitt hus - på nyårsafton


Brentwood Boulevard på nyårsafton

Svenskar på besök

När jag varit här i nästan en månad kom Max och Hannes över. Vi hade planerat våra resor oberoende av varandra. Max och Hannes skulle åka skidor för hela slanten. De stannade hos mig i ett par veckor innan de flyttade in hos Colins farsa. Sen drog de till Manitoba och jobbade på en ranch i nån månad. Sen drog de till Banff.
  Min käre fader gav mig en underbar julklapp. Min bror fick en flygbiljett över till mig! Hade sjukt skoj över jul och nyår. Dagarna innan nyår kom även Max och Hannes tillbaka. Hade 3 svenskar att snacka med!
  Sen åkte Hampus hem och några veckor senare även Max och Hannes. Jag hade otroligt skoj när de var här allihopa och man sitter och saknar dem lite nu när de alla åkt hem. Men man vet ju att man kommer se dem igen ganska snart.

Min flytt till Toronto

Om en vecka flyttar jag till Toronto! En större stad med ca 5 miljoner invånare i storsdagsregionen, Greater Toronto Area, GTA. En kompis på mitt jobb har kontakter på en restaurang i Toronto. Hon ska skicka dem mitt cv så jag kanske kan få till en intervju när jag kommer dit. Jobba som servitör så kan man tjäna bra pengar.
  Boende har jag inte än. Det kommer när jag är där. Vill ju kolla på stället innan jag flyttar in. Kan väl bo på hostel första dagarna. Kolla upp lite lediga rum innan och kontakta dem och sen dra och kolla på det när jag kommit fram.
  Nästan precis vid halvårsmarkören gör jag denna flytt. Ska bli skönt att få ännu en nystart. En del saker här jag är mindre nöjd med. Så det får vi väl hoppas fixas till i Toronto! Tittar i skrivande stund på jobb och boende i Toronto. Boende ser definitivt positivt ut. Verkar nästan lite billigare. Jobb finns en del uppe som verkar helt ok. Även en del som verkar sämre men i alla fall ger en slant om det vill sig illa. Har hittat en biljett för $142 före skatt. Vilket är billigt i Nordamerika. Finns inget lågprisflyg som Ryan Air här. West Jet är väl billigast antar jag. Men man måste betala mer än skatt på sina biljetter helt enkelt. Så optimismen är på topp! Nu ska vi se vad Toronto har att erbjuda!Downtown på avstånd.


Känns rätt amerikanskt va?


Downtown - Here I come!

Fortsättning följer efter ankomsten till Toronto

Halvårsmarkören nära...

Halvårsmarkören är nära! Bara några veckor kvar. Tänkte skriva ihop lite nu om det senaste halvåret. Vad jag gillat, vad jag inte gillat. En beskrivning av min nuvarande situation och en blick in i mina framtidsplaner! Jag har bestämt att skriva ett riktigt långt inlägg. Tycker att det krävs. Så häng med.

Dagarna innan min avresa

Jag minns att jag satt på morsans uteplats och hade dödsångest. Men samtidigt ville jag verkligen åka!
  Så fort jag hoppat in i lastbilen släppte denna ångest mer och mer. Så fort vi passerat Värnamo var det lugnt. Jag slappnade av mer och mer och tror till och med att jag somnade.
  Så anlände jag till Stockholm sent på natten. Satt uppe en stund och snackade med farsan. Gick på en promenad och snackade med brorsan på telefon. Sa hejdå eftersom jag inte trodde vi skulle ses på ett år.
  Nästa dag gick jag och Oskar och Amanda ut på stan. Shoppade lite onödig skit. Gick hem och gjorde mig iordning innan jag drog ut igen på krogen med dem igen. Hade en trevlig sista kväll.

Ankomsten till Vancouver

Efter en lång flygtur med mellanlandning och ett par timmars väntetid på Heathrow Nådde jag så min destination, Vancouver.
  Hade min bussbiljett betald för mig redan. Så det var bara att hoppa på och åka in ner till mitt hostel. Fint läge med en massa party runt omkring. Fullt med turister och lokalbefolkning. En riktigt härlig atmosfär.
  Träffade här Jane från Australien. Riktigt härlig tjej som är en skidfantast och bor i Whistler, B.C. Riccardo från Italien, kul snubbe som numera bor i Belgien. Och Ross från Skottland som numera bor i Nya Zeeland. Han hade kilt på sig och var en rätt duktig amatörfotograf. Även en massa andra men det var dessa jag spenderade mest tid med.
  Hade 5 sjukt roliga dagar där. Håller fortfarande kontakt med Jane. Har snackat nån gång med de andra efteråt med.Calgary andra stoppet på resan

Kommer till Calgary utan att egentligen ha en aning om stan. Förutom att jag hade släktingar här. Hos vilka jag blev väl omhändertagen. Fick bo hos Nancy och Don i ett par veckor tills jag hittade ett eget ställe.
  Först skulle jag träffa Casey. En gemensam vän såg till att vi träffades. Jag fick åka ner till Lethbridge och kolla läget där. Det var en hit, vi hittade varandra rätt bra. Han hjälpte mig även att fixa nånstans att bo. Casey kände Colin och visste att han behövde en till som kunde flytta in i huset. Så jag kollade på det och gillade det. Skulle flytta in bara dagen efter. Det var Colin som visade mig runt. Sophie var också hemma.
  När jag flyttade in träffade jag Tom för första gången. En rolig filur. Även en av mina bättre vänner. Vi drog ut och festade redan första kvällen, jag, Tom och Sophie. Sophies engelska kompis John hängde med. Ännu en skön snubbe man lärt känna. Kommer definitivt hälsa på honom i Brimingham när jag åkt hem.
  Jag Tom och Sophie är de tre i huset som klickat bäst. Dave har haft så förbannat mycket skola. Och Colin tar bara sitt jobb sjukt allvarligt.


Från vänster: Dave, Sophie, Jag, Colin, Tom

Första jobbet i Kanada

Efter nån månad av slappande fick jag så mitt första jobb i Kanada. I början stormtrivdes jag. Tjänade bra med pengar osv. Men efter jul när försäljningen gick ner så sjönk även moralen på hela arbetsplatsen. Cheferna visste inte hur de skulle hantera det. Så de gjorde det värre genom att sparka folk höger och vänster. Idag rök ännu en. En av de som hade flest vänner bland oss säljare vilket givetvis inte gör att vi blir gladare på dem. Nästan alla som jobbar heltid som jag snackat med vill byta jobb. Och alla ogillar ledningen.
  Fick idag höra att denna ledning nu ska bort. Chefen för affären blev förflyttad till en annan affär som inte har lika bra läge och operations managern, som jag gillar, ska nån annanstans. Vet inte vart.

Här bryter jag och berättar lite om staden. Resten av historien om mitt första halvår följer i nästa del.

Calgary - staden, eller vad man nu ska kalla det

Sitter här idag med mindre än en och en halv vecka tills jag flyttar återigen. Denna gång till Toronto. Jag gillar inte riktigt Calgary. Det är en inte en riktig stad i mina ögon. Inget myller av människor i centrum. Inte nåt speciellt bra nattliv. Alla klär sig likadant. I alla fall alla vita. Det är: jeans och hoodie som gäller här. Möjligtvis t-shirt istället för hoodie. Sen har vi alla asiater. De klär sig ofta mycket bättre än kanadensarna. Sen är det andra generationens invandrare från arabländerna och indien-bangladesh. Det är ganska mångkulturellt. Om man tittar på mitt jobb till exempel har vi folk från alla hörn av världen. Sverige, Kanada, Egypten, Libanon, Indien, Bangladesh, Iran, Yemen, Kina, Korea, Guatemala, Mexico... ja listan kan göras lång. Toleransen är rätt bra. Det är bara de asiater som inte pratar engelska som folk stör sig på.
  Kärnan är så jäkla liten att det är löjligt. Men stan är sjukt stor. Allt är bara suburbia. Villakvarter efter villakvarter. Detta gör att folk mer stannar inom sin del av stan. Transitsystemet är under all kritik. Alla kör bil eftersom detta är en oljestad i ett land där soppan redan är billig.
  Det finns ett häftigt väderfenomen kallat shinook som sveper in med varm. torr luft från bergen. Detta kan höja temperaturen avsevärt! Ena veckan kan du frysa ihjäl i -40 i blåsten! Nästa går du ut för en nypa frisk luft i 10 grader med solsken! Det gör vintern lite lättare att ta. Här regnar sällan. När det kommer nederbörd har det bara varit i snö denna vintern. En mindre hagelskur har jag varit med om. Det regnade lite i höstas. Men det är verkligen otroligt torrt här. Speciellt jämfört med hemma! Mycket solsken med. Otroligt många vackra dagar så man behöver inte skämmas om man missar en.
  Folket här är väldigt öppna och lätta att ha att göra med. Det är som en slags blandning av amerikanskt och europeiskt. Närmare oss kulturmässigt än Staterna.
  Men mycket av den amerikanska kulturen som visas i hollywood filmer. Märks tydligt att USA har stor inverkan på detta enorma land till ytan men lilla land till inflytande. Ungefär som Sverige.
  Hockey och amerikansk fotboll är stora publiksporter här. Calgary Stampede, amerikansk fotboll, blev kanadensiska mästare i år. Men det firades kanske inte speciellt. Calgary Flames spelar i NHL. De är ett rätt hyfsat lag, utan svenska stjärnor dock.
  Stan är inte gjord för att promenera i. Den är byggd med bilen i åtanke. Breda gator överallt. Många rödljus och långa väntetider för fotgängare.
  Har alla förutsättningar för bra shopping eftersom man inte betalar provinsiell försäljningsskatt. Enbart statlig. Vilket gör det billigare än andra provinser. Men all shopping är samlat i köpcentrum runt om i stan. Downtown finns direkt ingen bra shopping.fortsättning följer

Lite mera kladd

Jag skulle skriva mer om det faktiskt hände mer stora grejer att prata om.

Jag ligger för tillfället på 40e plats i hela företaget över hela Kanada. Min nya chef är helt ok. Hon kollade upp Toronto åt mig och det ser ut som om det finns lediga platser där. Så imorgon ska jag be henne att vi kollar lite på det och försöker fixa en transfer.

Jag och Colin har nu slutit fred. Vi har inte pratat om problemet som skapade bråket. Jag tänker inte göra det heller för då kommer vi bara börja igen. Han gnällde återigen häromdagen men jag pallade inte lyssna så jag bara sa ja sen gick jag.

Pank som en liten lus är jag med. Satans januari med dålig försäljning.

En hel del folk som är ledsna över att jag drar mig vidare. En hel del som snackar om att komma över och hälsa på mig. Men det är ju en del pengar och tid som ska sättas av så vi får väl se hur det blir med det.

Det enda jag saknar hemma är Stockholm. Utöver familj och vänner givetvis. Men lilla sketna Ljungby saknar jag inte ett piss. Saknar de billiga resorna med. Grymt mycket dyrare att resa här. Bus är mer än dubbelt så dyrt. Vilket inte är klokt eftersom bensin är ungefär halva priset jämfört med hemma. Men så mycket kan jag säga. Stockholm är en fan så mycket skönare och vackrare stad än Calgary. Calgary är en storstad som poserar som en liten stad.

Drar ihop sig nu. Endast 3 veckor kvar till Toronto!

Snart varit här halva tiden. Så snart kommer jag hem och då jävlarrrrrrrr ska det firas och kalasas!

puss och kram
Beppe

RSS 2.0